ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ / ΞΥΛΙΝΑ / ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ / ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ / ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΤΙΡΙΑ - ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ, ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ, ΞΥΛΙΝΑ, ΠΕΤΡΙΝΑ, ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ, ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ βάσει ΚΑΝΕΠΕ/ΚΑΔΕΤ ή ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ
Μελέτη Στατικής Επάρκειας για την τακτοποίηση βάσει Ν.4495/2017 απαιτείται
- Για εξολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές ή τμήματα αυθαιρέτων στατικά ανεξάρτητα
- Για αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια μεγάλης σπουδαιότητας (π.χ. καταστήματα)
- Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, προσθήκες, υπερβάσεις κ.λ.π. οι οποίες επίφέρουν σημαντική αύξηση φορτίων (άνω του 10%)
- Για αυθαίρετες κατασκευές που έχουν χαρακτηριστεί Υψηλής Επικινδυνότητας σε ΔΕΔΟΤΑ του Ν.4178/13
Για την Μελέτη Στατικής Επάρκειας εφαρμόζεται ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. ή ο αντίστοιχος EUROCODE σε κτίρια όπου ο φέρων οργανισμός δεν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Τα σεισμικά φορτία που λαμβάνονται είναι αυτά που ίσχυαν κατά τον χρόνο της άδειας ή της κατασκευής του φέροντος οργανισμού.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου επάρκειας συνοδεύουν τα έντυπα τακτοποίησης και κοινοποιούνται στον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση στατικής ανεπάρκειας θα πρέπει να ακολουθήσει μελέτη επεμβάσεων-ενίσχυσης.
Ακόμα και στην περίπτωση που δεν απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας απαιτείται Τεχνική Έκθεση Μηχανικού βάσει Ν.4495/2017 με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα στοιχεία.
Τα κτίρια, πέραν της αναμενόμενης και τυπικής φθοράς του χρόνου, σε μια κατ' εξοχην σεισμόγενή χώρα όπως η Ελλάδα υφίστανται κατά διαστήματα έντονες σεισμικές καταπονήσεις με αποτέλεσμα ζημίες και προβλήματα σε δομικά στοιχεία κυρίως σε παλαιότερα αλλά και νεότερα δομήματα. Πλέον υπάρχει θεσμοθετημένο κανονιστικό πλαίσιο τόσο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής (EUROCODE 8 - μέρος 3) όσο και της Ελλάδας (ΚΑΝ.ΕΠΕ. - Κανονισμός Επεμβάσεων σε Κτίρια) το οποίο μας επιτρέπει να προχωρούμε σε μελέτη στατικής επάρκειας οικοδομικών έργων και να επεμβαίνουμε όταν απαιτείται είτε κάποια επισκευή-αποκτάσταση είτε κάποια ενίσχυση τους, πάντα σε συννενόηση με τον ιδιοκτήτη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους από τους λόγους που απαιτείται έλεγχος και πιθανώς επέμβαση σε κάποιο οικοδομικό έργο:
- Σεισμόπληκτα κτίρια / Βλάβες μετά από έναν ισχυρό σεισμό.
- Μελέτη Στατικής Επάρκειας σε νομιμοποίηση ή/και τακτοποίηση ακινήτων όπως απαιτείται βάσει Ν.4178/2013 και Ν.4495/2017.
- Προσθήκες καθ' ύψος ή/και κατ' επέκταση σε υφιστάμενες κατασκευές.
- Τροποποιήσεις ή/και αλλαγή χρήσεως χώρων ή κτιρίων.
- Φθορές λόγω χρόνου - εγκατάλειψης (διάβρωση οπλισμών, αποσαθρώση σκυροδέματος, αστοχίες υλικών).
- Ζημιές από άλλα φαινόμενα (π.χ. πυρκαγιά) ή εξωτερικές φορτίσεις (π.χ. μηχανήματα - βάρη).
Η διαδικασία μελέτης που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνει ως πρώτο βήμα την τεκμηρίωση και την αποτύπωση όλων των απαραίτητων δεδομένων τα οποία μοντελοποιούμε με κατάλληλο τρόπο σε ειδικό λογισμικό στατικών μελέτων και εν συνεχεία μετά την εκτέλεση των αναλύσεων γίνειται η αποτίμηση της αντοχής του φορέα έναντι σεισμικών φορτίσεων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αποτίμησης ακολουθεί η πρόταση αποκατάστασης ή/και ενίσχυσης του φορέα. Η πρότασή αυτή προσομοιώνεται στο πρόγραμμα μελέτης και ελέγχεται η αναβαθμισμένη πλέον κατάσταση του φέροντος οργανισμού ως προς την απαιτούμενη αντοχή.