Πλέον με την νέα νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις αλλά και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων αλλάζει τελείως η δυνατότητα ελέγχου για να εντοπιστεί η αυθαιρεσία. Νωρίτερα ή αργότερα η παρανομία θα εντοπιστεί μέσα από τα εργαλεία που πλέον βρίσκονται στη διάθεση της πολιτείας και τα οποία είναι:

  • αεροφωτογραφίες για απόδειξη του χρόνου κατασκευής.
  • ηλεκτρονική καταγραφή και εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων.
  • ελεγκτές δόμησης για κάθε αδειοδότηση.
  • βεβαίωση μηχανικού για όλες τις μεταβιβάσεις.

Ο νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων βάσει του Ν.4178/13  συνδυάζεται με την ηλεκτρονική καταγραφή τους. Οι δηλώσεις αυθαιρέτων θα καταχωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, των υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ.

Κατά τον τρόπο αυτό δημιουργείται για πρώτη φορά στα χρονικά η δυνατότητα διασταυρώσεων στοιχείων ακινήτων τόσο για πολεοδομικούς όσο και φορολογικούς σκοπούς.

Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει και στον εντοπισμό των αδήλωτων αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα μπουν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης θα έχουν συνδυαστικά προβλήματα με την Εφορία, αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα αυστηρά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει η οικιστική νομοθεσία για τα αυθαίρετα.

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΕΚΑ, τη λεγόμενη "ηλεκτρονική ταυτότητατου κτηρίου, άμεσα θα καταγραφούν τα αυθαίρετα που θα δηλωθούν προς νομιμοποίηση.


Να τονίσουμε ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα κινηθεί η διαδικασία της δημιουργίας ηλεκτρονικής ταυτότητας σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων και σταδιακά σε βάθος δεκαετίας προβλέπεται καταγραφή συνολικά του κτηριοδομικού πλούτου της χώρα μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in