Παράταση Υποβολής Αυθαιρέτων έως 31/05/2013

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ :

Ποια «κίνητρα», εκτός από τη νέα παράταση στις δηλώσεις τακτοποίησης, μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νέο πακέτο που ετοιμάζει :

  • Πλήρη νομιμοποίηση των μικρών παραβάσεων σε κτίρια με οικοδομική άδεια, με την καταβολή πρόσθετου τέλους 500 ευρώ.
  • Για μεγαλύτερες αυθαιρεσίες θα υπάρχει «συγχωροχάρτι» αλλά μόνο μέσα από την «τράπεζα γης», στην οποία ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ανάλογα με τα τετραγωνικά που λείπουν από το οικόπεδό του για να έχει δικαίωμα να εκδώσει νόμιμη άδεια.
  • Προβλέπεται νέα έκπτωση 10% για το σύνολο της οφειλής σε όσους πληρώσουν το 30% του προστίμου έως τις 31 Ιανουαρίου.
  • Νομιμοποίηση των περίπου 700.000 παρανομιών σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια, κ.λπ.
  • Αξιοποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για νομιμοποίηση ορισμένων παραβάσεων, όπως η προσθήκη ορόφου ή η επέκταση ρετιρέ σε βεράντες.
  • Πρόβλεψη για διαρκή τακτοποίηση των μικρών παρανομιών (π.χ. αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση), που συχνά δεν είναι σε γνώση των ιδιωτών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι έως τις 20 του μηνός θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει τις νέες, μόνιμες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ. 

 


 

Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει από την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012 τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.

Το ΤΕΕ πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα “δελτίων τρωτότητας των κτηρίων", αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ότι άλλο τυχόν απαιτηθεί. Συμφωνήθηκαν η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτιρίων, όπως ορίζεται από το νόμο ανάλογα με τις κατηγορίες κτιρίων. Στόχος είναι να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά την δοκιμαστική λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη φάση θα δοθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες δόμησης της χώρας και τους αρμόδιους υπαλλήλους, προς διευκόλυνση υλοποίησης ελέγχων και εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ το ΤΕΕ θα προετοιμάσει ενημερωτικές ημερίδες για τα στελέχη των υπηρεσιών δόμησης.

Συμφωνήθηκε το περιεχόμενο και ολοκληρώθηκαν οι νομοτεχνικές διατυπώσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του θεσμού της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου». Το μέτρο θεσμοθετήθηκε προ διετίας, το ΥΠΕΚΑ υπέβαλλε στο ΤΕΕ σχέδιο έντυπης μορφής που περιελάμβανε τα στοιχεία για τη σύνταξη της Ταυτότητας του Κτιρίου και το ΤΕΕ τα επεξεργάστηκε και κατέθεσε σχέδιο ΠΔ για την εφαρμογή του νόμου. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.   

Επίσης, με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση του Πράσινου Ταμείου, μελετάται ο τρόπος για την απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων στους πολίτες, σε περιπτώσεις λαθών σε αιτήσεις υποβολής για ρύθμιση αυθαιρέτων.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in