ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Το υπουργείο ενόψει χειμώνα και ενεργειακής ανασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή μας αναζητά τρόπο να επεκτείνει σε μεγαλύτερο εύρος της κοινωνίας τη δυνατότητα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων και ήδη έχουν "κλειδώσει" 3 προγράμματα δυο εκ' των οποίων αφορούν κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Energeiakes katigories

Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ μετά την επιτυχία του είναι ο μπούσουλας πάνω στον οποίο το ΥΠΕΝ έχει σχεδιάσει τα επόμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που θα επιχορηγούνται από το κράτος.

Μετά και την ανακοίνωση της ένταξης στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 και των επιλαχουσών αιτήσεων τα νέα προγράμματα σχεδίαζεται να παρουσιαστούν εντός λίγων μηνών ίσως ακόμη και πριν το νέο έτος.

 

ΝΕΟ "ΜΙΝΙ" ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Το υπουργείο επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός νέου μικρού και ευέλικτου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης που θα αφορά ηλιακούς θερμοσίφωνες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Το πρόγραμμα αυτό δανείζεται χαρακτηριστικά και από το πρόγραμμα Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή και σκοπός του θα είναι η αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς για όσο το δυνατόν περισσότερους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος.Η επιδότηση σχεδιάζεται να φθάνει πιθανώς και τα 1.000 ευρώ ανάλογα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια με σκοπό να μειώθει κατά 20% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μέσο νοικοκυριό. Παράλληλα, στο «τραπέζι» έχουν πέσει και τα σενάρια επιδότησης φωτοβολταϊκών στέγης και αντλιών θερμότητας.

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όπως προβλέπεται στο Ελλάδα 2.0 το Υπουργείο κινείται προς την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων. Ήδη για το πρόγραμμα αυτό έχουν προβλεφθεί 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα συζητούνται διαφορετικά προγράμματα ή υποπρογράμματα για την ενίσχυση ειδικά επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in