ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ μέσω Ν.4495/17 - Υπό συζήτηση το νέο καθεστώς στα ακίνητα βάσει της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ

 

Ο νόμος τακτοποίησης και νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών (Ν.4495/2017) λήγει επίσημα σε λιγότερο από ένα μήνα στις 08 Νοεμβρίου 2019

Όπως γίνεται κατανοητό οι πολίτες έχουν ακόμα περίπου μισό μήνα για να τρέξουν να τακτοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές και κτίσματα και να επωφεληθούν των ευνοικών ρυθμίσεων που ισχύουν βάσει του νόμου αυτού. Το ερώτημα τι γίνεται μετά την 08 Νοεμβρίου ωστόσο προβληματίζει όλους συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΚΑ, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων και φυσικά των πολιτών καθώς πολλά αυθαίρετα παραμένουν αδήλωτα. Πολλοί πολίτες δεν έχουν φροντίσει να "μπουν" στο Ν.4495/2017 -είναι ο τρίτος κατά σειρά νόμος που αφορά τακτοποιήσεις ακινήτων μετά τον 4014/11 και τον 4178/13 και όπως φαίνεται και ο τελευταίος- είτε λόγω διότι δεν γνώριζαν οτι το ακίνητό τους έχει κάποιες αυθαιρεσίες, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί δεν χρειάστηκε. 

Με την λήξη της παραπάνω προθεσμίας προκύπτουν σημαντικά και σοβαρά θέματα όσο αφορά τα ακίνητα που θα διαπιστωθούν αυθαιρεσίες με επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες, κατεδαφίσεις, πάγωμα αγοραπωλησιών και συμβολαιογραφικών πράξεων. Επισήμως το ΥΠΕΝ δεν έχει λάβει θέση ως προς τα παραπάνω προβλήματα παρόλο που υπάρχει έντονη φημολογία για παράταση λίγων μηνών, τουλάχιστο μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να εξετασθεί και να αποφασισθεί το καθεστώς που θα ισχύσει μετά τη λήξη του Νόμου.

Η πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται τόσο από το ΤΕΕ όσο και το Υπουργείο είναι η ενεργοποίση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Βάσει πληροφορίων που διαρρέουν, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μέσω της Ταυτότητας Κτιρίου θα συντάσσεται πλήρης φάκελος του ακινήτου που πέραν όλων των άλλων θα περιλαμβάνει την πραγματική αποτύπωσή του μέσω της οποίας θα γίνεται και ο έλεγχος όλων των αυθαιρεσιών και υπό προυποθέσεις θα ακολουθεί η τακτοποίησή τους πιθανών με υψηλότερα πρόστιμα. Πιθανή είναι και η κατάργηση της τακτοποίησης ακινήτων που είναι εξ' ολοκλήρου αυθαίρετα ή έχουν μεγάλες παραβάσεις πολεοδομικών μεγεθών.

Προς το παρόν πάντως υπάρχει γενική απαίτηση προς το ΥΠΕΝ για παράταση του Ν.4495/2017 για κάποιους μήνες καθώς:

  • Δεν είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο για την επόμενη μέρα ρυθμίσεων αυθαιρέτων
  • Δεν είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ταυτότητας Κτιρίου
  • Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με πληθώρα αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί ακόμα
  • Θα διακοπούν όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς απαιτείται βεβαίωση νομιμότητας από μηχανικό
  • Πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνώριζουν οτί έχουν μικροαυθαιρεσίες στα ακίνητά τους τις οποίες έπρεπε να τακτοποιήσουν
  • Ο νόμος 4495/17 έχει κριθεί συνταγματικός και επιτρέπει την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού
  • Θα είναι η πρώτη παράταση του συγκεκριμένου νόμου αν αυτή δοθεί.
  • Το κράτος έχει σημαντικά δημοσιονομικά ωφέλη από την είσπραξη των προστίμων.

 Αυθαίρετα

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in