ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ήδη έχει ξεκινήσει από τις 07 Ιανουαρίου 2019 η υποβολή δηλώσεων κτηματολογίου για την περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας στους προκαποδιστριακούς Δήμους/Κοινότητες ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΔΟΚΙΜΙΟΥ, ΘΕΣΤΙΕΩΝ (πρώην Κοινότητες ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ, ΠΡΟΣΗΛΙΩΝ), ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΝΕΑΣ ΑΒΟΡΑΝΗΣ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ, ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ με ημερομηνία λήξεως 08 Απριλίου 2019 για κατοίκους εσωτερικού. 

Αναμένεται επίσης να ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για το υπόλοιπο του Ν. Αχαΐας το οποίο δεν έχει ήδη υπαχθεί στο Κτηματολόγιο. 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η κτηματογράφηση αφορά το σύνολο της περιοχής και άρα δηλώνουμε τόσο ακίνητα εντός (δηλαδή οικόπεδα) όσο και εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, χωράφια).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

  1. Συμβόλαια του δηλούμενου ακινήτου
  2. Ταυτότητα
  3. Έγγραφο που να εμφανίζει το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη (π.χ. εκκαθαριστικό)

Πέραν των παραπάνω θα χρειαστεί να γίνει εντοπισμός του ακινήτου είτε με ακρίβεια μετά από εκπόνηση σύγχρονου τοπογραφικού διάγραμματος, είτε κατα προσέγγιση μέσω χρήσης παλαιότερων τοπογραφικών ή ενδεικτικής απεικόνσης πάνω στο υπόβαθρο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. Υποχρεωτική είναι η επισύναψη τοπογραφικού διαγράμματος εφόσον υπάρχει συμβόλαιο που το αναφέρει, έκδοση οικοδομικής αδείας για το ακίνητο ή επικαλείστε χρησικτησία.

Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η εκπόνηση σύγχρονου τοπογραφικού διαγράμματος στο Κρατικό Σύστημα Συντεταγμένων ΕΓΣΑ87 για την διασφάλιση της περιουσίας σας καθώς εκεί θα φαίνονται με ακρίβεια τόσο εμβαδό όσο και η θέση του ακινήτου σας και προστατεύεσθε από αμφισβητήσεις - καταπατήσεις ιδιαίτερα σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Η δήλωση μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά μέσω του www.ktimatologio.gr είτε με κατάθεση όλων των απαιτούμενων εγγράφων και της δήλωσης στα κατατόπους κτηματολογικά γραφεία.

Υπόχρεοι για την υποβολή δηλώσεων είναι ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες καθένας για το δικαίωμα που του αντιστοιχεί (π.χ. και ο επικαρπωτής και ο ψιλός κύριος αν είναι διαφορετικά πρόσωπα πρέπει να κάνουν ξεχωριστή δήλωση). Σε περίπτωση σύστασης κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας επί του ακινήτου, υπόχρεος είναι ΠΑΛΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ιδιοκτήτης για να δηλώσει το δικαίωμά του επί της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας που του ανήκει.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Στην παρούσα φάση το Κτηματολόγιο δεν εξετάζει αν υπάρχει οικοδομική άδεια και κατα πόσο αυτή ταυτίζεται με την υφιστάμενη κατάσταση, οπότε όταν δηλώνεται ένα κτίσμα δεν εξετάζεται αν είναι νόμιμο ή αυθαίρετο. Ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν αυθαίρετα κτίσματα στο Κτηματολόγιο, πλήν αυτών που έχουν νομιμοποιηθεί με το νόμο Τριτση, αλλά δεν είναι και απαγορευτικό.

Επομένως, ένας ιδιοκτήτης που επιθυμεί να δηλώσει αυθαίρετες κατασκευές-κτίσματα μπορεί να το πράξει.

Προσοχή όμως, γιατί προβλέπεται η εφορία να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του Κτηματολογίου για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και διασταυρώσεις με τα δηλωθέντα στα Ε9, αλλά και για την ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων από τις υπηρεσίες της, οπότε εκεί θα υπάρξουν διασταυρώσεις με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

 

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος για την υποβολή δήλωσης όσο αφορά το τέλος που πληρώνεται στο Δημόσιο έχει ως εξής:

  • Για τα οικόπεδα που είναι εντός των οικισμών όσα κτίσματα κι αν υπάρχουν  μέσα (σπίτι/αποθήκες/γκαράζ κ.λπ.) καταβάλλεται το ποσό των 35 Ευρώ.
  • Για τις αποθήκες και τα γκαράζ στην περίπτωση που έχουν ξεχωριστό δικαίωμα πληρώνουμε 20€.
  • Για τις εκτός σχεδίου αγροτικές περιοχές για κάθε δικαίωμα καταβάλλεται το ποσό των 35€ όμως φυσικά πρόσωπα, που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα, καταβάλλουν μέγιστο πάγιο τέλος 70€, για όσα ακίνητα και αν δηλώσουν εντός του συγκεκριμένου Δήμου.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθεθεί ένα κόστος για την εκπόνηση σύγχρονου τοπογραφικού διαγράμματος αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης (τιμές ξεκινούν από 250€) συν ένα κόστος για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων & κατάθεσης των δικαιολογητικών εάν αυτή την αναλάβει το γραφείο μας.

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in