Αν και το μέτρο αυτό προβλέπεται από πέρυσι με τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, εντούτοις, μέχρι στιγμής, δεν έχει ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην μπορούν να προσδιορίζουν επακριβώς την περιουσία τους. Σύμφωνα μάλιστα με νομικούς και συμβολαιογραφικούς κύκλους, το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη μαζική τακτοποίηση αυθαιρέτων επειδή, όπως εξηγούν, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες συνιδιοκτησίες στα εντός σχεδίου οικόπεδα και ακόμη περισσότερες στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.

Το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις κατασκευές είτε είναι νόμιμες είτε είναι παράνομες. Aυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να συμμορφωθούν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Τα νομικά όπλα στη φαρέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι, μεταξύ άλλων, η έκδοση οικοδομικής άδειας και το δικαίωμα ανάκλησής της αν δεν είναι συμβατή με τις χρήσεις γης και τους πολεοδομικούς περιορισμούς που ισχύουν για κάθε περιοχή. Επίσης  θα στηριχθεί και στις διατάξεις του Ν.4258/2014 και αφορά τη διάσπαση του όγκου του κτιρίου. Εδώ, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης του διαδρόμου που ενώνει τα δύο κτίρια και ο περιορισμός της κάλυψης για να μη δημιουργούνται κατατμήσεις και οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Με το ισχύον καθεστώς στα χαρτιά είναι όλοι συνιδιοκτήτες. Με το υπό κατάθεση Προεδρικό Διάταγμα - σε συνδυασμό με τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων - ανοίγει ο δρόμος, μέσω της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας, το κάθε παιδί-ιδιοκτήτης να αποκτήσει την απόλυτη κυριότητα - αποκλειστική χρήση - του κτίσματος που του αναλογεί. Δηλαδή μπορούν να γίνουν τόσες κάθετες συστάσεις όσα και τα κτίσματα στο αδιαίρετο και κοινό οικόπεδο.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in